Super foods

Hype
Sinds enige tijd vliegen de ‘super foods’ je om de oren: hennepzaad, goji bessen, tarwegras, et cetera. Deze super foods zijn allang niet meer uitsluitend bij natuurvoedingswinkels te verkrijgen. Ook de Albert Hein en Jumbo hebben er een heel schap aan gewijd. En, omdat het zo ‘hot’ is, vindt iedereen er wat van. Zoals bijvoorbeeld Linda de Mol die eerder dit jaar een uitgave van haar magazine de subtitel ‘Rot op met je chiazaad’ gaf. Zelf heb ik er uiteraard ook een mening over.
(G)een bezwaar
Ik heb in de basis geen bezwaar tegen de zogenaamde super foods. Voor een compleet en volwaardig dieet, kunnen deze producten een goede toevoeging vormen. Afhankelijk van je omstandigheden, de behoeften van je lichaam en de samenstelling van je dieet, kun je baat hebben bij een of meerdere van deze natuurproducten.
Mijn bezwaar zit hem in de manier waarop deze super foods worden vermarkt. De suggestie wordt gewekt dat wanneer je dit soort zaden, bessen en dergelijke maar veel eet, je plots kerngezond zult zijn. Helaas is dit slechts hooguit ten dele waar.
Aandacht voor omstandigheden
Zoals ik hierboven al schreef, kunnen sommige producten in bepaalde omstandigheden heel goed helpen tot een betere gezondheid. Zo kunnen cranberry's gebruikt worden in het verhelpen van blaasontstekingen en is een mix van pruimen, gemalen lijnzaad en pruimensap goed voor een soepele stoelgang. Maar als je op deze gebieden geen klachten hebt, is het nergens voor nodig om ladingen van deze vruchten te eten.
Veel beter dan te focussen op enkele super foods is het om gevarieerd te eten. Want in de natuur is een schat aan super foods te vinden. Neem ‘gewone’ groenten als broccoli of aardappel. Broccoli zit onder andere vol met vitamine C, ijzer, calcium en magnesium. Recent onderzoek laat zien dat broccoli helpt in het genezen van kanker, aandoeningen aan de luchtwegen en nog veel meer. Bij de oude Romeinen stond deze groente al bekend om zijn genezende kwaliteiten. Wat te denken van de aardappel? Die zit vol met onder meer vitamine C, B1, B2, B3 en B6, ijzer en magnesium. Aardappels kunnen helpen bij ziektes als diabetes, jicht, hoge bloeddruk en problemen met de nieren. Ook kunnen ze als huismiddel gebruikt worden bij diarree, obstipatie, verkoudheid en griep. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Gods geschenk aan ons
“En de aarde bracht voort grasscheutjes, zaadzaaiend kruid naar zijn aard, en vruchtdragend geboomte, dragende vrucht naar zijn aard. En God zag dat het goed was. [...] En God zeide: Ziet, Ik heb u al het zaadzaaiende kruid gegeven, dat op de ganse aarde is, en alle geboomte, waarin zaadzaaiende boomvrucht is; het zij u tot spijs!” – Gen 1: 1, 29.
Iedere groente- of fruitsoort, alle kruiden, noten, zaden en pitten leveren weer andere hulpstoffen om de gezondheid op te bouwen, het lichaam te beschermen, reinigen en herstellen. Alle planten en bomen hebben hun eigen functie en onder normale omstandigheden hoeven we het ene product niet te verheffen boven het andere. We mogen genieten van afwisseling in de veelheid gezonde, voedzame en smakelijke producten die de natuur ons biedt.