Een nieuw licht

image
Esther Brinckman
zondag 12 april 2015

‘Behoed uw hart boven al wat te bewaren is, want daaruit zijn de uitgangen des levens.’ 
Spr. 4:23

Jaren lang ben ik als voedselverslaafde door het leven gegaan, met ongezonde eetgewoontes. Ik werd gelukkig van eten en chagerijnig als ik niet op tijd at. En op tijd betekende minimaal om de twee uur. Ik hield overal van, met name van ongezonde dingen: koekjes, snoepjes, chips, ijs, fast food, noem maar op. Het aandeel vlees en kaas in mijn dieet was groter dan het aandeel groenten. Fruit at ik slechts nu en dan. Zaden, pitten en noten kwamen vrijwel niet voor, dat laatste alleen als er een krokant laagje of chocolade om heen zat.

Hervorming
Vandaag de dag ben ik een ander mens. Mijn eetgewoonten zijn drastisch veranderd als je ze vergelijkt met zo’n tien jaar geleden. Dat geldt zowel voor wat ik eet als wanneer ik eet. Ook is mijn visie op eten fundamenteel veranderd. In het kort: ik eet drie maaltijden per dag en niks tussendoor, ik eet geen vlees en kaas meer en bij voorkeur eet ik alleen volwaardige, plantaardige producten. Eten doe ik niet meer om er gelukkig van te worden, maar om mijn lichaam en geest van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Dat betekent overigens niet, dat ik niet meer van mijn eten geniet, integendeel. Maar het betekent wel dat mijn humeur en mijn gevoel van geluk er niet meer afhankelijk zijn.

De verandering is geleidelijk en progressief gegaan. Steeds met kleine stapjes vooruit. Terugkijkend zie ik drie belangrijke fasen:

1. Bewustwording: de gevolgen van slechte eetgewoonten voor de gezondheid
Toen ik veelvuldig last kreeg van mijn bloedsuikerspiegel, was dit een teken voor mij dat ik iets aan mijn eetgewoontes moest veranderen. In die tijd ontbeet ik niet en was vaak het eerste wat ik at een croissant, een gevulde koek of iets dergelijks bij de koffie. Dus verplichtte ik mijzelf om ‘s ochtends één boterhammetje naar binnen te werken. De flauwte-aanvallen namen af. Een jaar of twee later kreeg ik last van klachten die op allergieën leken: niezen, onophoudelijk snotteren, jeukende ogen. Deze aanvallen kwamen steeds vaker voor, maar de oorzaak was niet bekend. Ik zocht hulp in de alternatieve geneeshoek en kwam uiteindelijk uit bij dieet: zuivel en suiker waren de belangrijkste boosdoeners. Voor het eerst begon ik mij echt te verdiepen in de relatie tussen gezondheid en voeding.

2. Kennis vergroten: het effect van eten & drinken op lichaam en geest
Ik zocht informatie over de effecten van eten en drinken op het lichaam via internet, boeken en lezingen. Fascinerend vond ik het om te ontdekken hoe bepaalde eetgewoontes leiden tot allerlei aandoeningen en hoe je met het juiste plantaardige voedsel je lichaam kunt beschermen en genezen. Ik was hongerig naar meer kennis én ging in de keuken experimenteren. Een nieuwe wereld ging voor mij open! Ik realiseerde me dat ik al die tijd eigenlijk heel beperkt had gegeten en genoot van het uitproberen van nieuwe dingen. Kaas, vlees, chocolade en schadelijke zoetstoffen (zoals aspartaam) gingen in de ban en ik probeerde zuivel en suiker uit mijn dieet te schrappen. Steeds vaker las ik de etiketten op verpakkingen en ging ik op zoek naar gezonde alternatieven. Het volhouden van deze aanpassingen gingen met ‘ups and downs’. Het laten staan van vlees was het gemakkelijkst; dat ging namelijk om meer dan mijn eigen gezondheid en gaf daarmee een extra stimulans.

3. Doel voor ogen en duidelijke keuze: gezondheid, bruikbaarheid en bestemming
Hoewel ik enthousiast vooruit ging in mijn streven naar een goede gezondheid, ontbrak er iets om voor een duurzame verandering te zorgen. Wat nodig was voor verankering van mijn dieethervorming, ontdekte ik tijdens een elfdaagse gezondheidstraining een paar maanden geleden. Naast kennis over natuurlijke geneesmiddelen leerde ik in de training dat gezondheid geen doel op zich is, maar een middel voor het bereiken van een hoger doeleinde. Door toepassing van gezondheidsprincipes wordt een optimale ontplooiing van lichaam, geest en ziel gerealiseerd, waarmee ik tot het beste van mijn kunnen God en de medemens wil dienen. Alles wat ik van het leven tot nu toe heb begrepen, zie ik in een nieuw licht. Het voelt alsof er een klein vuur in mijn binnenste is aangestoken, één die mijn hart verlicht en ik altijd brandend wil houden. Gegrepen door een roeping van boven, heb ik het tot mijn persoonlijk missie gemaakt dit vlammetje aan anderen door te geven: ‘Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemel is, verheerlijken.’ [Mat. 5:16]

Met dit nieuwe licht gloeiend in mij gaat mijn gezondheidshervorming verder. Ik heb nog veel te leren en uit te proberen. Dat gaat geleidelijk aan; ik kan niet alles tegelijk. Zolang ik niet stil blijf staan, maar steeds vooruit ga, is het goed. Ik voel mij prettig bij mijn nieuwe levensstijl, gedreven door mijn nieuwe missie. Dat is voor mij geen vermoeiende opgave, maar een zaligheid die ik iedereen kan aanbevelen!