Een gezonde boodschap

image
Esther Brinckman
maandag 30 november 2015

Ik ben nu bijna vier jaar vegetariër en dat bevalt mij heel goed. Als ik aan mensen vertel dat ik geen vlees of vis eet, volgt daarop vaak één van de volgende vragen: wat is de reden dat je vegetariër bent en merk je verschil in je lichaam?

Tot eer van God
Ik zal beginnen met het antwoord op de eerste vraag – waarom ik vegetariër ben geworden. Een paar jaar geleden is mijn interesse gewekt voor de relatie tussen voeding en gezondheid en ben ik dit onderwerp gaan bestuderen. Tijdens mijn studie naar dit onderwerp kwam ik allerlei verschillende theorieën en meningen over dit onderwerp tegen, waarbij iedere goeroe weer andere adviezen gaf voor een goede gezondheid dan de andere. Ik zie om me heen dat dit voor veel verwarring zorgt. Ook ik moest een keuze maken uit deze brei aan opvattingen. Welke informatie accepteer ik als juist en en welke niet? Uiteindelijk heb ik mijn keuze gemaakt op basis van een voor mij zeer betrouwbare bron: De Bijbel.

U zult zich nu wellicht afvragen wat er over gezonde voeding in de Bijbel staat. Meer dan u mogelijk denkt! Door de hele Bijbel heen worden adviezen gegeven over eten en drinken. Dat begint al in Genesis, waar heel nauwkeurig wordt beschreven welk dieet God de eerste mensen voorschreef. Toen God de mens had geschapen, was hij in Zijn ogen ‘zeer goed’. In het hof van Eden waar Adam en Eva aanvankelijk leefden, was alles in een onberispelijke staat. Zo ook de gezondheid van de mens en de voeding die zorgvuldig was afgesteld om die goede gezondheid in stand te houden. Deze voeding bestond uit een volledig plantaardig dieet en dit was de eerste 1000 jaar van de geschiedenis van de mens het door God aangewezen dieet. Pas na de zondvloed, toen alles op aarde weggevaagd en er weinig plantaardig voedsel beschikbaar was, gaf God toestemming om dieren als voedsel te gebruiken. In Zijn oorspronkelijke ontwerp van onze wereld was het niet nodig dat het ene levende wezen zou lijden en sterven om een ander in leven te houden. Het werd een noodzakelijk kwaad waarmee de overlevenden na de zondvloed in hun levensbehoeften konden voorzien.

Hoewel God het heeft toegestaan om vlees en vis te eten, wil dit niet zeggen dat dit de beste keuze is voor de mens. Het is beschikbaar voor ons als voedsel in tijden van schaarste en nood, maar kan nooit de voortreffelijkheid en zegen van het oorspronkelijke dieet evenaren. Vandaag de dag is er in ons land een groot aanbod aan plantaardige voedingsmiddelen om uit te kiezen. Het is niet nodig om onze toevlucht te zoeken in een dieet waarin veel dierlijke producten worden genuttigd. Ik kies ervoor om erop te vertrouwen dat mijn Schepper weet wat het beste is voor mijn gezondheid en wil Hem eren door zo goed mogelijk voor mijn lichaam en geest te zorgen op de manier die Hij heeft voorgeschreven.

De mooie voedsel machine
Het antwoord op de tweede vraag – of ik verschil merk - is een volmondig ja. Mijn weerstand is verbeterd, maar dat is niet het enige. Om hier verdere toelichting op te kunnen geven, belanden we bij een onderwerp dat over het algemeen in de taboe sfeer verkeert en door velen als minder smakelijk wordt ervaren. Ik heb het dan namelijk over de gesteldheid van de darmen.  Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, ervaar ik een licht gevoel van ongemak opkomen. Ga ik nu echt iets over het functioneren van mijn darmen op internet plaatsen? Wellicht ervaart u als lezer nu hetzelfde gevoel. Toch is dit een onderwerp van groot belang wanneer we spreken over gezondheid. Mogelijk geeft de positieve verandering die ik mijn lijf heb ervaren voor u een aanmoediging tot een gezonder voedingspatroon. Zonder te veel op details in te gaan, wil ik u kortweg melden dat sinds ik mijn dieet drastisch heb veranderd mijn stoelgang een regelmaat heeft gekregen waar ik versteld van sta. Ook heb ik veel minder last van een borrelende buik, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Al met al is er veel meer rust in mijn buik gekomen.

Zo, dat is eruit.

Giulia Enders heeft een geweldig boek over dit onderwerp geschreven genaamd ‘De mooie voedselmachine – de charme van je darmen’. Het boek legt op een luchtige manier uit hoe je spijsverteringsstelsel werkt en wat het effect is van gezonde darmen voor je algehele gezondheid. De schrijfster, die tijdens haar studie geneeskunde dit boek schreef, staat er verschrikt van hoe weinig kennis vanuit de medische wereld hierover gedeeld wordt met het publiek. In haar boek geeft ze inzichten in de relatie tussen de darmen en stress, depressies, huidziekten, het immuunsysteem en nog veel meer. Voor iedereen die op een laagdrempelige manier wil ontdekken hoe deze relaties in elkaar steken, is dit boek een echte aanrader.

Natuurlijk is Enders niet de enige of eerste die over dit onderwerp schrijft. Al vele decennia lang is bekend dat een goede uitscheiding van afvalstoffen nodig is om het lichaam gezond te houden.  De gezondheidsoorden die opkwamen eind 19e eeuw hielden zich hier ook al mee bezig. Vandaag de dag weten we echter steeds nauwkeuriger welke oorzaken tot welk gevolg leiden. Anders gezegd, wanneer we steeds meer weten welk eten en drinken leiden tot problemen in het spijsverteringskanaal – en daardoor leiden tot allerlei ziektes-  weten we ook beter wat we kunnen doen om klachten en aandoeningen te voorkomen. Namelijk door ons eetpatroon aan te passen. Terug naar het dieet dat God ooit voor ons heeft ontworpen om in een blakende gezondheid te voorzien.  


En dat is een boodschap die ik graag met anderen deel!